Złote mleko- Turmeric Latte

Luty nas nie rozpieszcza. Na zmianę mrozy i plucha. W taką pogodę aż marzy się, by wypić coś ciepłego, co nas rozgrzeje i pobudzi do działania. Właśnie na taką porę nadchodzi z pomocą złote mleko czyli tzw. kurkumowa latte. Jest to idealna propozycja na mroźne wieczory. Poza tym, bardzo zdrowy napój. 

Kurkuma ma właściwości przeciwzapalne i działa przeciwko starzeniu, przeziębieniom. Zawarta w niej kurkumina ma wiele właściwości zdrowotnych. pozytywnie działa na detoksykację organizmu, pomaga utrzymać fazę LDL cholesterolu na niskim poziomie. Kurkuma znajduje szerokie zastosowanie w kuchni indyjskiej, jest np. dodawana do popularnego curry. Składniki aktywne zawarte w kurkumie są aktywowane w połączeniu z czarnym pieprzem. 

Jeśli jesteś ciekaw, jak smakuje złote mleko, to zachęcam do wypróbowania tego przepisu :D

Złote mleko- turmeric latte


  • Składniki:
- 2/3 kubka mleka roślinnego (ja użyłam sojowego)
- 1/3 kubka wody
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru lub 2-3 cm startego świeżego imbiru
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- szczypta czarnego, świeżo mielonego pieprzu
- 2/3 łyżki syropu klonowego bądź z agawy (opcjonalnie, aczkolwiek posłodzone smakuje o wiele lepiej)
- 2-3 gwiazdki anyżu (opcjonalnie)
  • Wykonanie:
Do rondelka wlej mleko i wodę, dodaj opcjonalnie anyż i podgrzej, ale unikaj wrzenia. Stale mieszając dodaj kurkumę, cynamon, imbir, kardamon oraz czarny pieprz i wymieszaj porządnie. Na koniec dodaj do smaku syrop klonowy bądź z agawy i zamieszaj. Przelej miksturę do ulubionego kubka i delektuj się jej smakiem :D 

PORADA: Część mleka możesz spienić używając spieniacza :)


Popularne posty