Najlepsze wegańskie risotto z boczniakami

Witam po kilkudniowej przerwie :) !

Dziś postanowiłam podzielić się z Wami kolejnym cudnym przepisem, idealnym na niedzielny obiad (lub w dzisiejszy- czwartkowy). Jest prosty i idealny właśnie w tej prostocie :). Zachwycicie nim całą rodzinkę- gwarantuję.

WEGAŃSKIE RISOTTO Z BOCZNIAKAMI



Składniki:

  • Na bulion warzywny:
- 3 duże marchewki
- 1 średnia cebula
- 1 duża pietruszka
- pół dużego selera korzeniowego
- połowa pora (jego biało- seledynowa część)
- kilka ziaren pieprzu (5-7)
- 6-7 liści laurowych
- 5 ziaren jałowca
- 6-7 ziaren ziela angielskiego
- 1 kostka bulionowa warzywna
- duży garnek wody

  • Na risotto:
- 1 duża czerwona cebula
- 1 duża cukinia
- 1 średni bakłażan
- 250g boczniaków
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 5 łyżek syropu klonowego
- 1 pęczek świeżego koperku
- 2 łyżki przyprawy curry
- łyżeczka sproszkowanego czosnku
- papryka ostra (ok.1 łyżeczka)
- zioła prowansalskie (ok. 3 duże łyżki)
- 1 opakowanie ryżu do risotto (400g)
- olej do smażenia
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina (ja użyłam Chardonnay)




Wykonanie:

Do dużego garnka wlewam wodę. Obieram marchewkę, seler, pietruszkę, cebulę. Cebulę kroję na ćwiartki i każdą z nich opalam nad palnikiem . Resztę warzyw kroję w mniejsze cząstki. Wrzucam do garnka. Dodaję przyprawy oraz kostkę bulionową. Gotuję aż warzywa zmiękną i puszczą charakterystyczną żółtawą barwę (ok.1-1,5 godziny).

W międzyczasie drobno kroję czerwoną cebulę i podsmażam na rozgrzanym oleju. Posypuję solą i cukrem. Gdy cebulka się przyrumieni. Kroję też cukinię, bakłażana, boczniaki i dodaję na patelnię. Gdy mieszanka puści trochę soku, zmięknie, dodaję ryż do risotto i podsmażam, aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Całość polewam kieliszkiem wina i trzymam jeszcze chwilę na ogniu. 

Następnie przekładam całość do dużego garnka. Przecedzam bulion. Risotto zalewam stopniowo bulionem, aż ryż wchłonie cały płyn i stanie się miękki. Na koniec dodaję pokrojone warzywa z bulionu, posiekany koperek, curry, czosnek, ostrą paprykę, zioła prowansalskie, sól, pieprz i polewam syropem klonowym. Mieszam dokładnie całość i voila :)- mamy gotowe risotto. Serwujemy je jako całe danie bądź jako ryżowy dodatek do dużego dania.

RADA: Risotto możecie serwować np. na talerzu z sałatką, lub, jeśli nie należycie ani do wegan, ani wegetarian- z podsmażonym kurczakiem (taką wersję podałam mięsożernej rodzince). 

Smacznego :*

Komentarze

Popularne posty