Przepis na kluski ziemniaczane z cukinią

Witam po krótkiej przerwie :)
Dziś postanowiłam podzielić się z Wami swoim wczorajszym wynikiem swoich kulinarnych improwizacji- kluskami ziemniaczanymi. Jest to dobra propozycja dla osób zabieganych, które nie mają wiele czasu na gotowanie i robienie zakupów. To danie można nazwać takim "z odzysku", gdyż w moim przypadku, wykorzystałam jako bazę pozostałe ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia :P. Maksimum prostoty i oszczędności. Wyszło naprawdę nieźle, także poniżej zamieszczam ten prosty, aczkolwiek bardzo smaczny przepis.

KLUSKI ZIEMNIACZANE Z CUKINIĄ



  • Składniki:
- 1 kg ugotowanych, ostygniętych ziemniaków
- 1 średnia cebula 
- 1 cukinia (dość spora)
- ok. 1-1,5 szklanki mąki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu ziołowego
- zioła prowansalskie
- curry
- wędzona papryka
- olej do smażenia

  • Wykonanie:
Ziemniaki gotuję i zostawiam je do ostygnięcia. Kroję drobno cebulkę i podsmażam na patelni, posypując delikatnie solą. Następnie dodaję pokrojoną w drobną kostkę cukinię i smażę dalej z cebulką. Można podlać delikatnie wodą. 
Rozgniatam ziemniaki tłuczkiem bądź blenderem. Dodaję cukinię z cebulką i mieszam całość. Jeśli nie lubicie kawałków warzyw, możecie zblendować całość na gładką masę. Dodaję mąkę, by zagęścić papkę. (W zależności od stopnia rozgotowania ziemniaków, jedną lub półtorej szklanki mąki.) Następnie doprawiam solą, pieprzem ziołowym, ziołami prowansalskimi, wędzoną papryką i curry- wedle uznania. 
W dużym garnku zagotowuję wodę, lekko ją solę i daję łyżkę oleju. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucam do niej uformowane z ziemniaczanej masy kulki (uwaga- masa jest bardzo kleista, ale po gotowaniu kulki będą zwarte). Gotuję, aż zaczną wypływać na wierzch. Wtedy wyciągam je na talerz :). Kluski można podgrzewać smażąc je na patelni lub piekąc w piekarniku. Serwujemy je jako dodatek ziemniaczany do obiadu :)


Komentarze

Popularne posty