Wegański jabłecznik na kakaowym spodzie
W związku ze zbliżającym się świętem naszych mam (pisałam o pomysłach na prezenty tutaj: Dzień Matki ), uznałam, że warto byłoby z tej okazji się wykazać i upichcić coś na ten dzień. Lub oczywiście po prostu osłodzić sobie codzienne życie kawałkiem pysznej szarlotki. Przepis banalny- tutaj nic nie może się nie udać. Jest to efekt mojej dzisiejszej improwizacji, aczkolwiek bardzo udanej. Mam nadzieję, że ta propozycja przypadnie Wam do gustu.
WEGAŃSKI JABŁECZNIK NA KAKAOWYM SPODZIE
- około 200 g płatków orkiszowych pełnoziarnistych
- 2 garście mieszanki keksowej
- 2 garście orzechów włoskich
- 1/2 szklanki syropu klonowego
- 4 łyżki kakao
Na masę jabłkową:
- 5 bardzo dużych jabłek (ok 1,3 kg)
- 1 paczka cukru wanilinowego
- cynamon (wedle uznania)
- sok z jednej cytryny
Na kruszonkę:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2-3 duże łyżki oleju kokosowego
Jabłka obieram i kroję na drobne kawałeczki. Wrzucam do garnka, zasypuję cukrem waniliowym i cynamonem i prażę, aż puszczą sok. W trakcie gotowania dodaję sok z cytryny i dalej gotuję, aż jabłka będą miękkie. Wtedy traktuję je tłuczkiem do ziemniaków. Masę jabłkową przekładam na podpieczony spód. Piekę w 200 stopniach około 10 minut.
Łączę mąkę pszenną, cukier i mieszam. Następnie stopniowo dodaję olej kokosowy i mieszam łyżką lub wyrabiam dłonią, aż zrobi się sypki puder przypominający w dotyku morski piasek. Następnie posypuję kruszoną ciasto i piekę w 200 stopniach, aż kruszonka się zarumieni na złoty kolor. Ciasto zostawiam w piecu do wystygnięcia. Swój udekorowałam jeszcze truskawkami.
Smacznego :)
WEGAŃSKI JABŁECZNIK NA KAKAOWYM SPODZIE
- Składniki:
- około 200 g płatków orkiszowych pełnoziarnistych
- 2 garście mieszanki keksowej
- 2 garście orzechów włoskich
- 1/2 szklanki syropu klonowego
- 4 łyżki kakao
Na masę jabłkową:
- 5 bardzo dużych jabłek (ok 1,3 kg)
- 1 paczka cukru wanilinowego
- cynamon (wedle uznania)
- sok z jednej cytryny
Na kruszonkę:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2-3 duże łyżki oleju kokosowego
- Wykonanie:
Jabłka obieram i kroję na drobne kawałeczki. Wrzucam do garnka, zasypuję cukrem waniliowym i cynamonem i prażę, aż puszczą sok. W trakcie gotowania dodaję sok z cytryny i dalej gotuję, aż jabłka będą miękkie. Wtedy traktuję je tłuczkiem do ziemniaków. Masę jabłkową przekładam na podpieczony spód. Piekę w 200 stopniach około 10 minut.
Łączę mąkę pszenną, cukier i mieszam. Następnie stopniowo dodaję olej kokosowy i mieszam łyżką lub wyrabiam dłonią, aż zrobi się sypki puder przypominający w dotyku morski piasek. Następnie posypuję kruszoną ciasto i piekę w 200 stopniach, aż kruszonka się zarumieni na złoty kolor. Ciasto zostawiam w piecu do wystygnięcia. Swój udekorowałam jeszcze truskawkami.
Smacznego :)
The titanium tube is the tip of the blade - Aji
OdpowiedzUsuńI 시흥 출장샵 recently bought the 서귀포 출장마사지 TOTO MiniTi Titanium Tube using a 인천광역 출장안마 TOTO MEGA MEGA DRIVE. This tube is the 김제 출장샵 tip of titanium wire the blade.