Kokosowe latte z nutą wanilii

Jako ogromna wielbicielka kawy, postanowiłam pokusić się o przepis na jedną ze swoich ulubionych kawowych kombinacji. Przepis jednak zamieszczam w nieco zmodyfikowanej formie, gdyż na co dzień pomaga mi ekspres ciśnieniowy  :-P A więc, oto mała kawowa rozpusta:)

506623325_XS
Składniki:
  • świeżo zmielona kawa (ok. 2-3 łyżeczki, w zależności od upodobań)
  • 2 łyżki gęstego mleczka kokosowego (takiego z puszki)
  • syrop waniliowy
  • szczypta cynamonu
  • odrobina cukru wanilinowego (można pominąć)
  • mleko (może być odzwierzęce, albo roślinne, z tych drugich polecam sojowe, gdyż najlepiej się pieni)
  • kubek
  • łyżeczka
  • garnek
  • spieniacz do mleka, ewentualnie mikser.
Wykonanie: Zagotować wodę w czajniku, w międzyczasie podgrzać (ale nie zagotować!) mleko. Gdy będzie już ciepłe, spieniamy je spieniaczem bądź mikserem. Zaparzamy kawę, przelewamy przez gazę lub filtr, by pozbyć się fusów. W oddzielnej filiżance rozpuszczamy mleko kokosowe w odrobince ciepłej wody, dodajemy syrop, cynamon, cukier. Wlewamy mleko, potem kawę. Na końcu dodajemy piankę z mleka (nakładamy łyżeczką), posypujemy wierzch pianki cynamonem.
Smacznego :*

Komentarze

Popularne posty