Przepis na truskawkowo- kakaową owsiankę

Deser na śniadanie? Czemu nie?! Zwłaszcza w takiej wersji niczym jak dla księżniczki. Ta owsianka to połączenie tego, co większość z nas kocha najbardziej: czekolady i truskawek. Proste, ale o to właśnie chodzi. Moim zdaniem, ta propozycja jest idealna, bo zdrowa i pożywna, słodka, smakuje doskonale i nie wymaga długich przygotowań. Nie wiem, czemu, ale wydaje mi się, że to dość kobiece danie, aczkolwiek na pewno zyska także i zwolenników płci męskiej. Oto przepis:
OWSIANKA TRUSKAWKOWO- CZEKOLADOWA
20170314_094028
Składniki:
  • 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1,5 szklanki wody lub mleka zwykłego albo roślinnego
  • 150 g mrożonych bądź świeżych truskawek
  • 3 duże łyżki gorzkiego kakao
  • syrop z agawy/ klonowy (wedle uznania)
  • do dekoracji użyłam: łyżka dżemu truskawkowego, nasiona konopi, migdały, wiórki kokosowe, łyżka mleczka kokosowego
Wykonanie:
Do garnka wrzucam truskawki i zalewam odrobinką wody. Gotuję i doprowadzam do stanu, aż zmiękną i gniotę je widelcem bądź tłuczkiem do ziemniaków. Wsypuję płatki i zalewam mlekiem/ wodą i gotuję całość, aż owsianka będzie gęsta. Dodaję kakao, syrop z agawy/ klonowy. Całość wykładam na miskę, posypuję bakaliami, dodaję dżem i mleczko kokosowe.
Smacznego

Komentarze

Popularne posty