Przepis na wegańskie burgery z białej fasoli i zielonego groszku

Jeśli macie dość monotonii spowodowanej naprzemiennym podawaniem na obiad schaboszczaka lub ryby zachęcam do wypróbowania mojego przepisu :) Zdrowe, proste i bardzo szybkie burgery pieczone. Możecie zaserwować je z frytkami, gotowanymi ziemniakami, kaszą, ryżem lub w bułce na zasadzie hamburgera. Pełna dowolność :) Ja swoje podałam z sosem barbecue.
BURGERY Z BIAŁEJ FASOLI I ZIELONEGO GROSZKU
IMG_20170330_155849_466 (2)
Składniki:
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1/4 szklanki oleju + łyżka do smażenia
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, papryka wędzona, natka pietruszki
Wykonanie: 
Odsącz fasolę i groszek na sitku i wrzuć razem do miski. Siemię lniane zalej wrzątkiem i poczekaj, aż powstanie kleik.  Przesmaż pokrojoną drobno cebulę, potem dodaj posiekany czosnek. Zmiksuj razem strączki (możesz użyć blendera lub malaksera), dodaj zasmażkę, olej, siemię lniane oraz przyprawy i jeszcze raz zmiksuj. Formuj kulki i układaj na blaszce wyłożonej papierem. Potem lekko je rozpłaszcz. Piecz w piekarniku przez około 25-30 minut (w połowie pieczenia przewróć burgery na drugą stronę- uwaga, mogą być kruche) w 200 stopniach.
Smacznego

Komentarze

Popularne posty