Przepis na wegańskie burgery z białej fasoli i zielonego groszku
Jeśli macie dość monotonii spowodowanej naprzemiennym podawaniem na obiad schaboszczaka lub ryby zachęcam do wypróbowania mojego przepisu :) Zdrowe, proste i bardzo szybkie burgery pieczone. Możecie zaserwować je z frytkami, gotowanymi ziemniakami, kaszą, ryżem lub w bułce na zasadzie hamburgera. Pełna dowolność :) Ja swoje podałam z sosem barbecue.
BURGERY Z BIAŁEJ FASOLI I ZIELONEGO GROSZKU
Składniki:
- 1 puszka zielonego groszku
- 1 puszka białej fasoli
- 1/4 szklanki oleju + łyżka do smażenia
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki siemienia lnianego
- 1/2 szklanki wrzątku
- sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, papryka wędzona, natka pietruszki
Wykonanie:
Odsącz fasolę i groszek na sitku i wrzuć razem do miski. Siemię lniane zalej wrzątkiem i poczekaj, aż powstanie kleik. Przesmaż pokrojoną drobno cebulę, potem dodaj posiekany czosnek. Zmiksuj razem strączki (możesz użyć blendera lub malaksera), dodaj zasmażkę, olej, siemię lniane oraz przyprawy i jeszcze raz zmiksuj. Formuj kulki i układaj na blaszce wyłożonej papierem. Potem lekko je rozpłaszcz. Piecz w piekarniku przez około 25-30 minut (w połowie pieczenia przewróć burgery na drugą stronę- uwaga, mogą być kruche) w 200 stopniach.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz